17.listopad po 29 letech

18.11.2018

Mimořádně pohnutá, politická situace byla zajisté příčinou toho, že se v tento den (17.11.2018) sešla k večeru u pamětní desky na Masarykově náměstí, větší skupina občanů, než obvykle. Ve většině zde byla zastoupena iniciativa „Milion chvilek pro demokracii“. Ze zakladatelů Občanského fóra (OF), přišli zavzpomínat P.Bártek, M.Urban, I.Junášek a A.Forman. Rozhovory nezůstaly jen u vzpomínek, ale hlavně se všichni shodovali v tom, že je poprvé, po dvaceti devíti letech, svoboda a demokracie mimořádně v našem státě ohrožena. Prezident republiky M.Zeman a premiér A.Babiš si uzurpují moc ve státě, aby mohli neomezeně vládnout. Ve vrcholových funkcích, včetně prezidenta, jsou bývalí komunisté, spolupracovníci StB a další agenti dříve podřízeni KGB, kteří svou činnost nikterak neukončili. Ba naopak, je stále zřetelnější, že chtějí tento stát stále víc směřovat k Putinovu Rusku. Jsou vyznamenáváni lidé, kteří mlátili občany demonstrující za svobodu.

A.Babiš je nejen kovaným exkomunistou, ale rovněž prokazatelně evidovaným agentem StB s krycím jménem „Bureš“ (zde to dokonce i sám potvrzuje). V současnosti dokonce trestně stíhanou osobou. Jeho obvinění z trestné činnosti se snaží zakrýt, zmanipulovat a ovlivnit svědky, a neváhá k tomu zneužít i svou rodinu. Z titulu své funkce předsedy vlády odstraňuje nepohodlné a nedostatečně loajální, klíčové zástupce bezpečnostních a kontrolních složek. Personálně zasahuje do vedení policie. Alarmující stav nenechává na pokoji právě ty naše občany, kteří si uvědomují, jak je potřebné uhájit nabytou svobodu a demokracii v listopadu roku 1989. Proto rovněž v Praze vyšly v tento památný den desetitisíce demonstrujících, požadujících odstoupení A.Babiše a demisi vlády.

Na rozdíl od našeho prezidenta, který zůstal patrně ze strachu před kritizujícími a nespokojenými občany, někde v tajnosti, slovenský prezident A.Kiska veřejně vystoupil a označil tento den za nedůležitější den moderních dějin Slovenska. Ani vyhrané volby nesmí nikoho vést k uzurpování moci. Je taky možné, že se prezident M.Zeman, na výročí 17.listopadu přijít mezi lidi poněkud stydí. Vždyť jeho tvrzení o tom, že na Národní třídě v tu dobu byl, a že to nebyla žádná řež, že ti dědci z lidových milicí si dali obušky před prsa a demonstranti utekli, se zakrátko ukázalo, jako velká lež. Je smutné, že takto hloupě lže právě prezident, ale to je u něj už obvyklé a omlouvat se neumí.
M.Urban

Krátké zpravodajství TV Polar

Foto I.Junášek: