Novojičínský „Václavák“

Sv. Václav

 

Z demonstrace občanů dne 4.6.2019, za demisi M. Benešové a premiéra A. Babiše se stal v jednu chvíli „Novojičínský Václavák“. Na Masarykovo náměstí zavítal za zvuku Svatováclavského chorálu, totiž samotný sv. Václav na svém koni.

Zde je možno zhlédnout důkaz i se stručným popisem události

Akci pořádala iniciativa „Novojičínská otevřená společnost“. Hlavními pořadateli byli opět manželé Janíkovi spolu s Lubomírem Sazovským.

Vystoupili zde, jak je zaznamenáno na videoukázce mimo již zmíněné pořadatele, také hudebník Vladimír Vondráček, písničkář Jan Kryl (bratr Karla Kryla), zakladatel Občanského fóra Miroslav Urban, Michaela Holišová, Šárka Rašková a také za sv. Václava Jaroslav Perútka.

Náměstím se rozléhaly písně „Jednou budem dál“ od Spirituál kvintet a také třeba „Modlitba“ od Marty Kubišové.

Manželé Janíkovi s hudebníkem Vl.Vondráčkem


Šárka Rašková: „A.Babiše zplodil Miloš Zeman“


Jan Kryl

Přítomné pozdravil M. Urban:
Asi by bylo vhodné, abychom se představili. Já se jmenuji Miroslav Urban a jsem spoluzakladatelem Občanského fóra. Byl jsem zde před 30 lety, protože se mně něco nelíbilo a chtěli jsme to změnit, a dnes jsem zde zase, protože se mně znovu něco velmi nelíbí a chtěl bych, aby se to změnilo.

Nelze odmítat komunismus a přitom se nechávat ovládat komunisty. To už řekl Josef Lux 21. srpna roku 1991 na Václavském náměstí. A taková je naše dnešní situace, kdy to platí dvojnásobně.

Ministryně spravedlnosti M.Benešová nevidí důvod nevěřit premiéru A.Babišovi, ve sporu s Evropskou komisí, který se týká jeho střetu zájmů. Podle ní Babiš splnil zákonné požadavky, když převedl Agrofert do svěřeneckých fondů. Demonstrace nesleduje a ani nemám čas je vnímat.

Naproti tomu Nejvyšší st. zástupce Pavel Zeman říká: „Vyhodnotíme už tuto předběžnou auditní zprávu EK, protože to, co je tam napsané je závažné a mohlo by to zakládat podezření z trestného činu.“

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se rovněž staví za nás demonstranty a říká: „Justici pomohlo, že za její ochranu demonstrovaly v ulicích měst opakovaně tisíce lidí.  Justice je teď nezávislá, ale kdo ví, jak by to bylo, kdyby nebyly demonstrace.“

Možná se taky neví, že prezident Zeman se spolu s poslanci za ANO už delší dobu snaží zrušit 3 paragrafy „Zákona o střetu zájmů“. Ty tři paragrafy se právě týkají střetu zájmů premiéra Babiše, které Babiš i dle zprávy EK porušuje.

Základy svobodné společnosti jsou v ohrožení a uzurpátoři čerpají sílu z naší pasivity nebo dokonce lhostejnosti. A pro vítězství zla stačí, aby ti dobří nedělali nic.

Děkuji vám proto, že jste přišli.

 

Novojičínský deník

YouTube: