Demonstrace za nezávislou justici a demisi premiéra A.Babiše

Dne 28.5.2019 se na Masarykově náměstí v N.Jičíně sešli již počtvrté za sebou demonstranti za odstoupení M.Benešové a demisi trestně stíhaného premiéra A.Babiše. Pod záštitou iniciativy „Milion chvilek pro demokracii“ tyto akce organizuje „Novojičínská otevřená společnost“.

Přítomné nejprve uvítali organizátoři – manželé Janíkovi, kdy pan Janík přečetl prohlášení „Milionu chvilek pro demokracii“.

Věra Janíková za „Novojičínskou otevřenou společnost“

Poté byl na demonstraci přivítán také Jan Kryl (bratr Karla Kryla). Ten připomněl velmi pravdivá a dnes aktuální slova z textu písně Karla, ve které již tehdy popsal velmi trefně právě dnešní situaci, ve které se nacházíme:

„Demokracie rozkvétá,
byť s kosmetickou vadou
Ti, kteří kradli po léta,
dnes dvojnásobně kradou
Ti, kdo nás léta týrali,
nás vyhazují z práce.
A z těch, kdo pravdu zpívali,
dnes nadělali zrádce.

Pan Kryl se rovněž dotázal, proč zde není přítomná televize? Někdo z protestujících patrně s nadsázkou odpovídal, že to mají zakázané.

Jan Kryl (bratr Karla Kryla)

Protestující také pozdravil zakladatel Občanského fóra Miroslav Urban:

Byl jsem zde před třiceti léty a jsem zde zase, abych vám sdělil něco krátce k Marii Benešové – nynější, nové ministryni spravedlnosti.

Někdejší místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, který dříve Marii Benešovou doporučil na post nejvyšší státní zástupkyně, tak dnes pan Kučera varuje před tím, co by se mohlo stát:

„Význam ministra spravedlnosti je v také v tom, že on je schopen vytvořit určitou atmosféru, kdy činitelé, dokonce přední činitelé justice, sami poznají, co je pro ně výhodné a co je pro ně nebezpečné a Benešová tyto schopnosti má.

To je situace, ve které jsme soudili za totality. Mně nikdy nikdo neřekl, co musím nebo nesmím udělat. To jsem věděl já sám podle atmosféry, ve které jsem se pohyboval. A bohužel se to do tohoto stavu dostává znovu. Tady není nějaký přímý zásah do činnosti orgánů činných v trestním řízení. Může dojít k něčemu, co já nazývám autocenzurou. Někdo si uvědomí, že s tímhle by mohl narazit. Třeba z hlediska kariérního postupu a všeho, co je dnes pořád v rukou ministra spravedlnosti,“ varuje doktor Kučera. A já k tomu dodávám, že původcem toho všeho zla je pan Babiš s krycím jménem Bureš!

Miroslav Urban - zakladatel Občanského fóra

Miroslav Urban – zakladatel Občanského fóra

Organizátoři protestu s Janem Krylem

Videoklip z demonstrace

V Novojičínském deníku popsal celou akci přítomný redaktor Ivan Pavelek