Vzpomínka na JUDr. Miladu Horákovou

Kolem deváté hodiny dne 26.6.2020 nainstalovali manželé Janíkovi, L.Sazovský a M.Urban k pamětní desce TGM vzpomínkové panely k 70. výročí popravy doktorky M.Horákové, která byla 27.6.1950 zavražděna komunisty.
K obětem komunismu z našeho okresu byl nainstalován transparent se dvěma plakáty, kde na prvním byly fotografie těch, které komunisté popravili ve vykonstruovaných procesech, nebo je ubili v koncentrácích. Mezi nimi byl i Záviš Kalandra z Frenštátu pod R., který byl popraven spolu s Miladou Horákovou.
Na druhém plakátu byly fotografie těch, co dostali nepodmíněné tresty. Nad plakáty bylo nadepsáno: „To jsou výsledky komunistické ideologie, soudružko Konečná“. Soudružka Konečná, je členkou komunistické strany, která se s touto ideologií nikdy nerozešla. Její kolegyně s.Semelová je toho důkazem. A samotná s.Konečná dnes opět hlásá třídní boj.

Pečlivě připravený transparent i s fólií proti dešti by vlivům počasí asi odolal. Neodolal však snad ani hodinu, před nějakým nenechavcem, kdy byl odcizen. Komu tak strašně vadil a kdo nechtěl, aby byla pravda zveřejněna, se můžeme jen domnívat.

Na večer byl připraven transparent nový a ještě větší:

A kdo by chtěl použít tyto plakáty k seznámení, nebo k dalšímu publikování, zde jsou v el.podobě.

Video z této události (autor L.Sazovský):

Navečer v 18 hod. se sešli u pamětní desky novojičínští občané, kde byla mj. uvedena audionahrávka posledního dopisu M.Horákové:

TV Polar tuto vzpomínku zaznamenala ve dvou reportážích: