Manifestace u totalitního pomníku milicionáře

Na 8.května 2022 na 18:00 hodin, svolala Novojičínská otevřená společnost demonstraci k totalitnímu pomníku milicionáře v N.Jičíně. O odstranění tohoto pomníku, který byl vybudován na zakázku KSČ v letech 1974-75, na poděkování za okupaci v srpnu roku 1968, se jednalo už po listopadové revoluci 1989, blíže zde.

Smyslem svolané demonstrace a jejich pořadatelů (manželé Janíkovi, L.Sazovský, R.Ficbauer, J.Perútka) bylo podpořit válkou napadenou Ukrajinu brutálním Putinovým Ruskem, odsoudit okupaci a sepsat petiční, otevřený dopis zastupitelstvu města k odstranění tohoto zrůdného sousoší s milicionářem, vybudovaném na počest srpnové okupace Československa roku 1968.

Citovaný příspěvek na demonstraci, jednoho z iniciátorů, stručně vysvětlující okolnosti:

Drazí přátelé,

chtěl bych oslovit vás všechny, kteří jste se dnes shromáždili u tohoto pomníku totality. Nepřišli jste se dnes zde poklonit, jak to dělali pohlaváři minulého režimu, nebo složit přísahu nových milicionářů, ale přišli jste odsoudit a vyjádřit se k tomu, aby toto šílenství doby, bylo z tohoto místa už konečně a jednou pro vždy odstraněno.

Tento pomník, jak je mylně a lživě některými označován, pomníkem osvobození Rudou armádou, byl vyhotoven na pokyn komunistické strany v roce 1974 – 75, za 867 000 Kčs, právě na poděkování za okupaci v srpnu 1968! Taková je skutečnost, která je uvedena i ve znaleckém posudku. Stojí před vámi milicionář s puškou v ruce, a ti nás opravdu neosvobozovali.

Právě v tuto dobu, kdy znovu stejný agresor napadl hrdinnou Ukrajinu, je ostudné, že my zde máme tomuto agresorovi a okupantovi, ještě pomník. Dřívějším snahám o odstranění tohoto paskvilu, který nemá ani žádnou uměleckou hodnotu, bránily autorská práva zhotovitele a devótního služebníka KSČ, Karla Vašuta.

Dnes už ale nic nebrání tomu, aby byl odklizen tam, kam patří.

Buďte zdrávi, sláva Ukrajině

Miroslav Urban (radní po roce 1989)

———————————————————————————

Petice.

Foto z demonstrace I.Juříkové na FB.

Událost na FB.

Redaktor Ivan Pavelek zveřejnil v Deníku následně (11.5.2022) tento článek.